In antwoord op vragen van de Eerste Kamer heeft minister De Jonge aangegeven verbouwactiviteiten pas 6 maanden na inwerkingtreding onder gevolgklasse 1 te laten vallen. Dit om tegemoet te komen aan de zorg van de Eerste kamer – en Vereniging Eigen Huis – dat er mogelijk te weinig kwaliteitsborgers beschikbaar zijn. De Eerste Kamer vroeg de minister om een terugvaloptie te overwegen maar dat wijst de minister af. Het eerst invoeren van geheel gevolgklasse 1 en bij ’tegenvallers’ het aantal bouwactiviteiten alsnog beperken wordt door de minister en betrokken partijen als onwenselijk gezien. Ook een ‘duaal’ stelsel wordt door kwaliteitsborgers en gemeenten niet gesteund vanwege het gevaar van ‘cherry picking’ door opdrachtgevers.
Ondanks dat er naar de mening van minister De Jonge geen reden is om aan te nemen dat er onvoldoende kwaliteitsborgers zijn, komt hij de Eerste Kamer nu dus tegemoet door verbouw (preventief) vooralsnog niet mee te nemen. Tevens geeft de minister in zijn brief aan pas na 5 jaar het stelsel van de Wkb uit te breiden naar overige gevolgklassen.
De brief is via deze link te lezen.
UPDATE: inmiddels is besloten dat ook verbouw per 1 januari 2025 onder de Wkb valt
Investeringen door aankomende Kwaliteitsborgers voor opleidingen en certificering worden niet met 50% van het jaar gereduceerd en ook wordt de markt nog eens met 50 %
verkleind waardoor er maar een vierde van de markt overblijft in 2023 maar wel 100% aan systeem kosten blijven bestaan.
Hugo de Jong en den Haag kunnen op deze wijze niet verwachten dat er voldoende
kwaliteitsborgers nu al zijn.
Er zijn nog te weinig kwaliteitsborgers omdat de wet steeds word uitgesteld of vooruit geschoven.
Het is dus een kip en ei verhaal. Eigenlijk het zelfde probleem als met de implementatie van de EPA wet.
Bedrijven moeten duizenden euro’s investeren om te kunnen voldoen aan de eisen en kwaliteitsborger te kunnen zijn terwijl het echte werk maar niet kan worden aangeboden.
We willen en kunnen wel maar worden tegengehouden omdat de wet nog niet van kracht is.
En laten we eerlijk zijn men gaat er pas op het aller laatste moment aan willen voldoen… en dan ja dan roepen zij Zie je wel er zijn er te weinig.
Het is prima om de wet met een vertraging van kracht te laten zijn.
Maar dan Januari 2023 van kracht en inwerkingtreding 1 juli 2023 anders komen we nergens meer en in deze economische onzekere tijden is het al lastig genoeg.
http://www.nanoc-inspecties.nl